Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chodil na tréning, hoci mal nohu v sadre. Slovenskí futbalisti by si mali osvojiť Hanckovu mentalitu

Súťažný duel odohral so svojimi zverencami naposledy v septembri 2022. V marci 2024 sa na lavičke slovenskej reprezentácie do 21 rokov tešil z cenného skalpu - triumfu 2:0 na pôde Španielska.

04.05.2024 06:55
debata

Tréner Jaroslav Kentoš (49) postupne formuje tím na budúcoročný domáci európsky šampionát. A zároveň sleduje, ako sa darí Dávidovi Hanckovi. Obrancu Feyenoordu viedol v Žiline v čase jeho najväčších útrap.

Tréner futbalovej reprezentácie do 21 rokov... Foto: TASR, Pavol Zachar
Jaroslav Kentoš Tréner futbalovej reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš.

Majstrovstvá Európy 2025 futbalistov do 21 rokov sa blížia. Je výber hráčov do záverečnej nominácie radosť alebo skôr záväzok?

Sú to spojené nádoby. Vidieť hráča rásť každým zrazom je pekný pohľad. Poteší vás, ak mladíci pristupujú k povinnostiam svedomito na každom tréningu. Pestujú si dobré návyky aj do ďalšej kariéry. Samozrejme, máme zodpovednosť, aby sme sa rozhodli správne a vybrali najlepší tím.

Pre vašich zverencov budú ME 2025 vrcholom doterajších kariér. Aj pre vás?

Úprimne, ešte som nad tým nepremýšľal. Nerád chodím v mysli takto ďaleko dopredu. Časom to možno príde. V každom tíme som prežil pekné časy, moja robota sa nemení. Teraz ma však najviac zaujíma, aby sme ako domáca reprezentácia boli pripravení čo najlepšie.

Naposledy hralo mužstvo súťažný duel v septembri 2022 na Ukrajine v rámci baráže o postup na ME. Nebudú mužstvu za takmer tri roky chýbať ostré zápasy?

Nemyslím si, že prípravné zápasy sú pred ME 2025 menej intenzívne ako v kvalifikácii. Súboje proti takým tímom, ako sú Španielsko, Česko, Chorvátsko či Dánsko nás dostatočne preverili. Chceme sa ukázať pred domácimi priaznivcami v dobrom svetle. Postupne sa zlepšujeme.

Akým herným štýlom sa chcete prezentovať?

Chceme hrať aktívny futbal – v ofenzíve aj defenzíve. Chceme byť nebezpeční, vytvárať si dostatok šancí a premeniť ich. V obrannej činnosti vytvárať neustály tlak na súpera v rôznych zónach ihriska.

hancko futbal Čítajte viac Denník, sklopené uši a sen o Liverpoole. Keď tréner Sparty chcel Hancka poslať preč, Rosický rázne zakročil

Od marca 2022 máte za sebou dvanásť duelov, výsledok toho predposledného šiel do sveta. Potešilo vás víťazstvo 2:0 na pôde Španielska?

Samozrejme. Keď máte za sebou dobrý výkon a podporíte ho aj výsledkom, poteší to. Takéto výkony zdvihnú sebavedomie hráčov a v nasledujúcich stretnutiach si viac veria na ihrisku.

Presvedčili sa, že môžu zdolať aj súpera zvučnejšieho mena. Držali sme sa našej hernej filozofie. Nemenili sme princípy hry aj napriek tomu, že sme hrali proti takému súperovi, akým je Španielsko. Takýto triumf podporí aj progres a rast mužstva, v ktorom sa nachádzame.

Z čoho máte vrásky na čele?

Stále sa čosi nájde. (úsmev) Vieme, ako by sme chceli vyzerať o rok na Eure – z hľadiska technickej, fyzickej, mentálnej i taktickej stránky. Vždy je na čom pracovať.

V Žiline ste viedli Dávida Hancka. Sledujete, ako sa mu darí?

Samozrejme, že ho sledujem. Predtým v Sparte, teraz vo Feyenoorde. Je to radosť. Navyše, Dávid je nielen skvelý futbalista, ale aj človek.

Čím vás upútal?

Vo futbale existujú schopnosti, ktoré dokážete získať. Avšak niektoré sa podľa mňa naučiť nedajú. Dávid je veľký pracant. Fandím mu. Keď som prišiel do Žiliny, vtedy to bol projekt B-tímu a kategórie do 19 rokov.

Dávid Hancko Čítajte viac Oci, kto bude chcieť futbalistu so zlomenými nohami? Pri lôžku hral Hanckov otec machra, na chodbe sa rozplakal ako dieťa

V tom čase sa Dávid zranil, zlomil si kostičky v pravom i ľavom priehlavku.

Presne vtedy som prišiel do klubu. Dávid bol zranený, mal zlomenú nohu… Spomínam si, ako chodil so sádrou na nohe za tímom do kabíny aj počas tréningového procesu. Bol s ním stále. Ukázal skvelú mentalitu.

Čo trénerovi vtedy napadne?

Cítil som z neho energiu. Chuť popasovať sa s tým. Niekoho to – prirodzene – môže zlomiť, ale Dávid sa nechcel vzdať. Je to obdivuhodné, ako sa chlapec so sádrou na nohe cieľavedomosťou dostal zo zranenia až do A-tímu Žiliny.

Čo by si vaši terajší zverenci mohli zobrať z Hancka?

Nikdy sa nevzdal. Vždy sa zahryzol, potichu trpel aj ťažké chvíle s vidinou toho, že sa nakoniec presadí. Jeho príbeh je teraz krásny, ale pádov zažil niekoľko. Vždy vstal a vrátil sa silnejší. Toto by som chlapcom odporučil, aby si z jeho príkladu zobrali.

Do Feyenoordu ho chcel tréner Arne Sloth, ktorý odchádza po sezóne do Liverpoolu. Stiahne si ho so sebou opäť?

Nerád by som špekuloval, nevidím do toho. Nie je to len o koučovi, ale aj o prestupovej politike Liverpoolu. Vedenie vie, kde sa musí posilniť. Samozrejme by som mu to prial. Kvalitu na to má, hoci znova sa bude musieť posunúť, pretože Premier League je kvalitnejšia súťaž ako Eredivisie.

Je ľahšie pre obe strany, ak sa hráč a tréner poznajú z minulosti?

Isteže. Viete, čo máte od toho druhého čakať. Nie je to len o zápasoch či tréningoch, ale aj o veciach mimo ihriska. Určite by to mohla byť pre Dávida výhoda.

Máte v reprezentácii do 21 rokov hráčov, ktorí Hancka pripomínajú?

Porovnávanie by nebolo fér, ale v každej kategórii máme šikovných ľavákov. Predpovedať niečo dopredu je náročné a navyše Dávid má špecifický štýl. Som však optimista. Máme k dispozícii viacero zaujímavých hráčov – nielen v dvadsaťjednotke, ale aj v mladších ročníkoch.

Jedenástka hviezd, ktoré na Euro 2024 neuvidíme Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Európsky šampionát 2024 je za dverami, mnoho...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dávid Hancko #Jaroslav Kentoš #ME 2025 do 21 rokov