Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vcelku slušné na farmu, nie? Nemci si uťahujú z Premier League. Anglicko prišlo o miesto v Lige majstrov

Najbohatšia, najobletovanejšia a najlepšia. Tak je už niekoľko rokov vnímaná anglická futbalová Premier League. No z pohľadu výsledkov v pohárovej Európy v tejto sezóne najlepšia rozhodne nie je.

04.05.2024 14:35
869828473 Foto:
Nemecké kluby (na snímke hráči Dortmundu) sa môžu tešiť. V budúcom ročníku Ligy majstrov budú mať päť zástupcov.
debata

Anglickým klubom z Premier League totiž v záverečnej fáze Ligy majstrov a Európskej ligy zostal jediný zástupca, ktorý navyše vo štvrtok prehral. To znamená, že Angličania stratili šancu na extra miesto v budúcej sezóne Ligy majstrov. Tešia sa z neho Nemci a Taliani, namiesto doterajších štyroch budú mať v elitnej súťaži až päť zástupcov.

„Dobrá úroda, moji drahí farmári,“ uťahoval si z Angličanov už pred dvoma týždňami na sociálnej sieti nemecký reprezentant Mats Hummels z Borussie Dortmund.

Pre vysvetlenie, Premier League v posledných sezónach finančne odskočila menším ligám z najlepšej päťky. Pre anglické kluby tak z pohľadu peňazí môžu nemecká Bundesliga či talianska Serie A predstavovať farmy, z ktorých si dokážu kúpiť kohokoľvek. Systém fariem poznáme z NHL.

Vo futbalovom žargóne sa napríklad francúzskej Ligue 1 často hovorilo ako o farmárskej lige. Francúzi v podstate vychovávali špičkových futbalistov pre slávnejšie kluby na starom kontinente.

1. Diego Maradona Čítajte viac Zvrat vo vyšetrovaní Maradonovej smrti. Nové dôkazy odhalili, že legendu nezabili lekári. Čo teda?

Túto skutočnosť pripomenul pred štyrmi rokmi aj Kylian Mbappé, keď do semifinále Ligy majstrov postúpili dva francúzske tímy – Lyon a Paríž St. Germain.

Teraz sa slovíčka o vzbure a podradných farmách vyskytujú v mediálnom priestore opäť. V prebiehajúcej sezóny Ligy majstrov totiž chýba zástupca Premier League, zatiaľ čo slabšia nemecká Bundesliga dodala dva kluby.

Dávid Hancko Čítajte viac Chodil na tréning, hoci mal nohu v sadre. Slovenskí futbalisti by si mali osvojiť Hanckovu mentalitu

V semifinále tak z Anglicka zostala iba Aston Villa, ktorá však v úvodnom semifinále Konferenčnej ligy senzačne prehrala 2:4 s Olympiakosom Pireus.

Predchádzajúce tri ročníky pritom anglické kluby nazbierali do národného koeficientu najviac bodov. V tohtoročnom rebríčku patrí Angličanom tretie miesto bez možnosti ísť vyššie. Ústup z pozícii je pre nich bolestivý viac, než kedykoľvek predtým. Ligy majstrov mení formát a rozširuje počet účastníkov z 32 na 36.

UEFA s predstihom informovala, že dve voľné miesta budú putovať do najsilnejších súťaží. Lenže Angličanom zobrali extra pozíciu Taliani a Nemci, ktorým stále v hre o európske trofeje zostávajú Bayern, Dortmund a Leverkusen. Na farmách sa tak oslavuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League