Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvrat vo vyšetrovaní Maradonovej smrti. Nové dôkazy odhalili, že legendu nezabili lekári. Čo teda?

Súdny znalec v prípade úmrtia legendárneho argentínskeho futbalistu Diega Maradonu publikoval novú lekársku správu, ktorá vyvracia doterajšie závery vyšetrovateľov.

04.05.2024 12:38
1. Diego Maradona Foto:
Diego Maradona počas zisku titulu majstra sveta na šampionáte v Mexiku 1986.
debata (2)

Lekári, ktorí Maradonu ošetrovali, čelia žalobe, že zanedbali starostlivosť. Preskúmanie ale podľa BBC ukazuje, že za smrťou mohli byť drogy.

Súdny znalec Pablo Ferrari vyprodukoval novú štúdiu na žiadosť jedného z hlavných obžalovaných, Maradonovho neurochirurga Leopolda Luqueho, v snahe spochybniť lekárske vyšetrenie z roku 2021. Podľa neho bol Luque a ďalší lekári zodpovední za Maradonovu smrť, ktorej sa údajne dalo zabrániť.

Roman Abramovič Čítajte viac Oligarcha Abramovič tam tajne nalieval peniaze. Teraz bývalý klub Slováka Bera visí nad priepasťou

Obžalovaní popreli, že by pri Maradonovej liečbe došlo k akýmkoľvek porušeniam či nezrovnalostiam. Čelia ale obvineniam, že nechali futbalistu v agónii a bez pomoci viac než 12 hodín. Prokuratúra viní ôsmich lekárov a zdravotníkov zo zanedbania starostlivosti a vraždy. Hrozí im 25 rokov väzenia, pričom súd začne v júni.

Maradona zomrel v roku 2020 v čase, keď sa zotavoval po operácii mozgu. Akútnou príčinou smrti bol infarkt. Súdny znalec Ferrari teraz ale rozporuje, čo ho v skutočnosti spôsobilo.

Dávid Hancko Čítajte viac Chodil na tréning, hoci mal nohu v sadre. Slovenskí futbalisti by si mali osvojiť Hanckovu mentalitu

„Zverejnená správa súdneho lekára Pabla Ferrariho dospela k záveru, že Maradonov zrýchlený a nepravidelný srdečný tep bol buď prirodzeného pôvodu, alebo bol spôsobený vonkajším faktorom, pravdepodobne drogou, ako je kokaín, ktorý Maradona v minulosti užíval. Ferrari uviedol, že na základe nedostatočnej vzorky Maradonovho moču nemohol vypracovať toxikologickú správu,“ informoval web ABC News s odvolaním sa na súdneho znalca.

Predtým uskutočnená toxikologická správa neodhalila prítomnosť alkoholu ani iných omamných látok, ktorým sa bývalý futbalista Barcelony, Neapola či Sevilly počas života nevyhýbal.

Ferrariho závery sú v priamom rozpore s 20-členným lekárskym tímom, ktorý viní zo smrti zdravotníkov. O prípade informoval aj The Sun.

„Znamená to radikálny obrat v prípade," povedal Vadim Mischanchuk, obhajca zastupujúci Maradonovu psychiatričku Agustinu Cosachovovú. Úrad prokuratúry v novej štúdii ale žiadny prevrat nevidí. Súdne prieťahy tak budú zrejme pokračovať.

Platy trénerov účastníkov ME vo futbale 2024 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Pozrite si ročné platy trénerov všetkých 24...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona