Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oci, kto bude chcieť futbalistu so zlomenými nohami? Pri lôžku hral Hanckov otec machra, na chodbe sa rozplakal ako dieťa

Druhá sezóna, druhá veľká trofej. Slovenskí futbalisti Dávid Hancko a Leo Sauer sa stali víťazmi Holandského pohára. V nedeľňajšom finále si Feyenoord Rotterdam poradil s Nijmegenom 1:0 aj pred zrakmi ich rodinných príslušníkov.

24.04.2024 05:40
Dávid Hancko Foto:
Dávid Hancko v drese Feyenoordu.
debata

„Niekedy sa zastavím a zisťujem, či sa mi to nesníva,“ vraví otec slovenského obrancu Ján Hancko.

Ako ste si užili zápas s Nijmegenom?

Prišli sme do Rotterdamu spoločne s manželkou. Chodievame pravidelne zhruba na týždeň, aby sme si užili aj vnuka Adamka. Spájame príjemné s užitočným.

Sledovali sme zápas a po ňom bola párty s rodinnými príslušníkmi, nechýbali ani Sauerovci či blízki Čecha Ondřeja Lingra. Niektorí potiahli pekne dlho do rána. Dokonca sme si v pondelok užili aj oslavu na námestí. Pri titule ich tam bolo asi 200-tisíc, teraz o čosi menej. Beztak to bol obrovský dav.

Potešilo, že ste znova videli syna oslavovať cennú trofej v Rotterdame?

Získať dve trofeje rok po roku je skvelé. Škoda, že si PSV hrá svoju ligu, zrejme prekonajú nejaké rekordy. V lige urobili maximum, výhra v domácom pohári a taktiež skupinová fáza Ligy majstrov. Feyenoord má za sebou ďalšiu skvelú sezónu.

Čo sa vám pri oslavách premieta hlavou?

Že sme z dedinky Kamenec pod Vtáčnikom prešli kus cesty. Nikdy som nehral futbal profesionálne, nanajvýš piatu ligu a do 48 rokov. Potom som si roztrhol krížny väz a bolo hotovo. Odvtedy som sa už naplno venoval trénovaniu.

Fanúšikovia Feyenoordu si Dávida zamilovali. Poteší to otca na tribúne?

Na tej párty som povedal, že mám v sebe na jednej strane radosť a na druhej pokoru a pokoj. Človeku sa uľaví, lebo množstvo chlapcov tvrdo pracuje, ale na profesionálnu kariéru nedosiahnu.

Gerson Rodrigues Čítajte viac Predčasný koniec na Tehelnom poli? Gerson sa mal po ďalšom prešľape rozlúčiť so spoluhráčmi

Uľaví aj preto, že si Dávid v mladosti prešiel vážnymi zraneniami?

Človek za tie roky cíti zadosťučinenie. Keď sa oslavuje úspech, všetkých to zaujíma. Je to logické. Avšak ak príde zlá forma, nedarí sa vám alebo ste v nemocnici, vtedy je záujem menší a ukazuje sa sila vášho okolia.

Futbal vyzerá inak, ako keď ste ho hrávali vy. Pomohlo to aj Dávidovi, že aj ako obranca môže mať ofenzívne chúťky?

Áno, kedysi obrancovia bránili a dopredu sa nehrnuli. Teraz útočí aj bráni celé mužstvo. Dávid však začínal na ofenzívnych postoch v Kamenci, Prievidzi a taktiež v Žiline. Tam prišiel zlom.

Aký?

V MŠK šiel do sedemnástky a prerobili ho na obrancu. Trénerovi sa Dávid páčil, ale objektívne – v strede poľa a v ofenzíve mala Žilina kvalitnejších hráčov. Tak dali Dávida na ľavého obrancu.

Nehneval sa?

Bol šťastný, že hrá. Predsa len, žilinská akadémia je najlepšia na Slovensku. A tiež sa musíte na svoje kvality i slabiny pozrieť objektívne.

Tréner videl jeho potenciál a našiel mu miesto na ľavej obrane. Dá sa povedať, že si tie ofenzívne vlastnosti Dávid vzal so sebou aj do defenzívnej línie. Terajší futbal mu umožňuje zaútočiť častejšie.

Prišli však zlomeniny kostičiek v ľavom i pravom priehlavku a na dlhé mesiace si od futbalu oddýchol. Ako ste to znášali?

Často sa používa, že zranenie prišlo v najhoršom veku. Neexistuje vhodný vek na zranenie, ale chápem tú myšlienku.

Prišlo to v období, kedy sa láme vaša kariéra na prechode z juniorky do seniorského tímu. Tréneri a experti mi však povedali – v úvodzovkách – že je lepšie, ak sa zranil teraz v osemnástich či devätnástich, ako by sa mu to stalo v 21 – 22 rokoch.

Mix Collage-23-Apr-2024-05-25-AM-5373 Čítajte viac Zoznámili sa pri hádke na parkovisku. Pekná a agresívna, spomína Zlatan. S Helenou to ťahajú už 22 rokov

Stačí otcovi pri pohľade na syna s oboma nohami v dlahe takáto odpoveď?

Bolo to ťažké. Mal som dokonca obavy, že skončí s futbalom. Neveril som však, že to spraví, lebo tieto únavové zlomeniny sú časté a hoci sa dlho hoja, futbalisti sa po nich dokážu plnohodnotne vrátiť na trávniky.

Najskôr prišla prvá zlomenina. Lekári sa rozhodli, že sa mu to zrastie aj bez zákroku. Operáciu odložili, ale o šesť týždňov sa mu to zlomilo opäť. Dvanásť týždňov mal na nohe dlahu. A následne sa mu zlomila kostička aj v druhom priehlavku.

Nakoniec sa po zraneniach vrátil silnejší a futbal si aj viac užíval. Jeho kariéra nebola krasojazda, hoci sa to teraz môže tak javiť. Váži si to, čo má, lebo to nedostal zadarmo.

Teraz o tom hovoríte so stoickým pokojom, ale zrejme vám nebolo všetko jedno.

Robil futbal celý život a zrazu leží v nemocnici, pozerá von oknom a niekoľko mesiacov môže na loptu zabudnúť. Človek zistí hodnotu vecí až vtedy, keď ich stratí. Raz som ho prišiel pozrieť do nemocnice a on sa ma so slzami v očiach opýtal: A oci, ty si myslíš, že niekto bude chcieť futbalistu s dvomi zlomenými nohami?

Čo ste odpovedali?

Strúhal som pri jeho lôžku machra a snažil sa ho utešiť a podporiť, ale na chodbe som sa rozplakal ako malé decko.

Nakoniec ste to prekonali. Možno, paradoxne, aj vďaka tejto skúsenosti?

Som presvedčený, že áno. Vždy si na to pri nejakom úspechu spomenieme. Na otázku, či niekto dolámaného Hancka bude chcieť mať v tíme. Potom si úspechy ceníte viac.

Dávid Hancko Čítajte viac Túži po ňom Neapol, teší sa z trofeje: Nemôže si ma kúpiť veľa klubov, tvrdí Hancko

Zakrátko prestúpil Dávid do Fiorentiny, ale ani tam to nebolo ľahké obdobie. Prečo sa nepresadil?

Vo Fiorentine mali množstvo hráčov a Dávid bol dvojkou na ľavom bekovi za Cristianom Biraghim. V tom čase bol výborný, mladý a ešte k tomu aj taliansky reprezentant. Ruku na srdce – ktorý tréner by do zostavy postavil namiesto neho mladého viac-menej neskúseného chlapca zo Slovenska?

Nebol to priveľký skok zo slovenskej ligy do talianskej?

Isteže bol, ale nepovedal by som, že Dávid odchádzal zo Žiliny nepripravený na Seriu A. Odohral päť zápasov a v každom si svoje miesto zastal.

Domnievam sa, že aj keby bol Dávid o tretinu lepší ako bol vtedy, cez Biraghiho by sa do zostavy Fiorentiny nedostal. Neskôr sa mi priznal, že sa nechcel vzdať len tak a ani to rodičom vešať na nos. To je Dávid. On sa zahryzne a povie: Dám to!

Myslíte si, že tá neľahká situácia vo Florencii mu pomohla získať akúsi hrošiu kožu pred prísnymi fanúšikmi Sparty?

Niečo na tom bude, súhlasím. Tlak na Sparte je väčší ako vo Fiorentine, lebo je rozdiel hrať každú sezónu o titul v českej lige a v strede tabuľky Serie A. Na Letnú prišiel ako posila z talianskej ligy. Očakávalo sa, že mužstvo potiahne.

Začiatok však jemu ani klubu nevyšiel. Prečo?

Boli tam aj iné vnútroklubové problémy, ale postupne si to sadlo po viacerých trénerských rošádach. Vtedy som mu povedal, že Sparta ťa vyzlečie do naha. Buď vystrelíš alebo spadneš.

Tešíte sa, že mu vyšla prvá možnosť?

Isteže. Možno to nie je Sparta ako z minulosti, ktorá hrávala v skupine Ligy majstrov. Tento klub má cveng a Feyenoord to ocenil.

Dávid Hancko Čítajte viac Jeden klub v Anglicku, v Taliansku tak štyri. Nie je to také jednoduché, hovoria agenti o Hanckovom veľkom prestupe

Rokovania sa však dlho naťahovali. Až tak, že Hancko kuriózne získal v sezóne 2022/23 titul so Spartou i Feyenoordom. Čo sa stalo?

Áno, odohral tri zápasy v českej súťaži. Je tam oficiálne zapísaný ako člen kádra, hoci si Dávid zásluhy za tento titul nepripisuje. Rokovania s Feyenoordom trvali takmer deväť týždňov.

Prečo?

Sparta ho nechcela pustiť. A keď boli Holanďania tvrdohlaví, Pražania postupne zdvíhali cenu. Dva milióny, tri, štyri… Stále to Sparta navyšovala, skončilo to na vyše ôsmich a ešte tam boli aj bonusy. Pri každej vyššej ponuke z Letnej však Feyenoord povedal – o.k. Tak veľmi Dávida chceli.

Teraz je jednou z opôr klubu. Chystá sa ďalší veľký prestup?

Žilina, Fiorentina, Sparta, Feyenoord. Človek si na to akoby zvykne. Niekedy sa však zastavím a zisťujem, či sa mi to nesníva. Stalo sa mi to aj v nedeľu počas finále Holandského pohára.

Aj Dávid si uvedomuje, že si jeho služby nemôže dovoliť veľa klubov. Človek si prečíta o hociktorých, ale nie všetky správy sú pravdivé.

Prezradíte, aké kluby sú v hre?

Paríž Saint-Germain alebo Liverpool. Je tam záujem, ale treba to brať s rezervou aj preto, že takéto kluby majú v hľadáčiku množstvo hráčov.

To sú veľmi kvalitné futbalové destinácie.

Zasa zopakujem tú vetu so snívaním… Človeka to vždy niekam ťahá. V Paríži hráva Milan Škriniar. Liverpoolu fandil Dávid ako chlapec. Keď mal osemnásť, dostal od nás darček – cestu na Anfield Road.

To bolo v čase, keď v klube ešte pôsobil bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel, nie?

Áno. Pomohol nám zohnať lístky a zápas sa odohral presne v deň Dávidovej osemnástky.

Takže domáca remíza 2:2 s West Bromwichom, 13. decembra 2015.

Môže byť, už si na to nespomínam. Ale jeden moment mi utkvel v pamäti.

Slovensko - Island 13 Čítajte viac Škriniar je muž so železnými nervami a jednou slabinou. Lobotka nemá žiadnu, Hancko strach

Aký?

Bývali sme v malom penzióne, neďaleko Anfield Road. Dávid bol slovenský mládežnícky reprezentant a majiteľ vtedy vyhlásil, že raz na tom štadióne nastúpi.

Možno už budúce leto a ešte aj ako hráč Liverpoolu.

Predstavte si, to by bolo niečo… Určite by sme za tým chlapíkom išli, že mu vyšlo proroctvo.

Podľa čoho Dávid rozhodne o ďalšom pôsobisku?

Podľa srdca. Do Sparty ani Feyenoordu nešiel kvôli peniazom, mal v oboch prípadoch finančne zaujímavejšie ponuky, ale odmietol ich. Potešilo ma to ako otca. Debatujeme o možných scenároch aj teraz – s Dávidom aj jeho agentom Braňom Jašurekom.

Konečné slovo však má Dávid. Môžeme však predpokladať, že bude prestupovať za možno 40 miliónov eur. Máloktorý klub si môže dovoliť, aby investoval také peniaze do hráča, ktorého nechá sedieť na lavičke. Avšak ťažké roky kariéry nás naučili, že nič nie je garantované.

V rozhovore po zápase povedal, že je vo Feyenoorde šťastný. Vidieť to na ňom?

Aj nám viackrát zdupľoval, že si tu vie predstaviť aj ďalších desať rokov. Rotterdam je krásne mesto. Má mladú rodinu, skvelé zázemie a štarty v kvalitnej súťaži. Nikam sa neponáhľa, preto podpísal zmluvu do konca júna 2028.

Zárobky slovenských futbalových klubov za 2022/23 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa tržieb klubov za...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Feyenoord Rotterdam #Dávid Hancko