Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovládnuť Giro d'Italia a Tour de France v jednom roku? Ambiciózne plány Pogačara

Veľká výzva stojí pred slovinským cyklistom Tadejom Pogačarom. Po 26 rokoch túži byť prvým, kto dosiahne víťazný double na Giro d'Italia a Tour de France v jednom roku.

03.05.2024 16:54
Tadej Pogačar Foto:
Tadej Pogačar po suverénnom víťazstve na tohtoročnom Strade Bianche.
debata

Naposledy sa takýchto dvojitý úspech podaril talianskemu velikánovi Marcovi Pantanimu. Pogačar verí, že sa mu ho podarí napodobniť. Uviedol to v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport.

Pantani, považovaný za jedného z najlepších vrchárov histórie, vyhral počas bohatej kariéry len dve z Grand Tour. Ale podarilo sa mu to v tom istom roku.

V júni 1998 si prišiel po víťazstvo na Gire a o dva mesiace neskôr sa radoval z celkového triumfu na Tour. Pogačar vtedy ešte nebol na svete.

Sagan bude jazdiť za nový tím Pierre Baguette
Video
Najbližšia budúcnosť trojnásobného majstra sveta.

„Som príliš mladý na to, aby som si pamätal Pantaniho, keď ešte žil,“ povedal Pogačar s dôvetkom, že legendárny Talian zomrel v roku 2004 na predávkovanie.

„Ale hrozne moc by som chcel dosiahnuť to, čo sa mu podarilo. Dobre viem, aký dôležitý bol pre cyklistiku v Taliansku, ale aj po celom svete. A verím, že tento double je možné dosiahnuť,“ vyhlásil Pogačar.

V cyklistickej histórii ale dokázalo pri rovnakej výzve uspieť len sedem pretekárov. Pred Pantanim to boli Fausto Coppi, Jacques Anguetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Stephen Roche a Miguel Indurain.

Mnoho velikánov v tomto boji neuspelo. V posledných rokoch napríklad Tom Dumoulin či Chris Froome. Zvládli prvú polovicu úlohy, no psychická aj fyzická únava z Gira ich dobehla. „Zatiaľ som od toho ešte veľmi ďaleko. A moc dobre viem, že o to mnohí iní usilovali, ale neuspeli,“ skonštatoval Slovinec.

Nairo Quintana Čítajte viac Malá krysa bola natoľko hlúpa, že to brala počas Tour. Hriešnik Quintana zareagoval na výroky hviezd cyklistiky

Pretekár tímu UAE Team Emirates však má tie najlepšie predpoklady k tomu, aby zoznam úspešných rozšíril a zapísal sa do neho ako ôsmy.

Ide totiž o výnimočný cyklistický zjav. Keď v roku 2019 debutoval v Grand Tour na Vuelte, skončil tretí. V ďalších štyroch sezónach absolvoval len Tour. Najprv dvakrát vyhral, potom skončil dvakrát druhý.

Giro ho čaká po prvýkrát v kariére. V 25 rokoch cíti, že by sa s veľkou výzvou mohol popasovať. A Giro, ktoré sa začne už túto sobotu, pôjde v úlohe najväčšieho favorita.

Medzinárodný kontinentálny tím Pierre Baguette Cycling team Čítajte viac Peter Sagan bude jazdiť za nový tím Pierre Baguette. Saganovci chcú pomôcť vychovať elitných jazdcov

„Je potrebné byť hneď od štartu v dobrej forme, vyhrať Giro, potom prísť v dobrej forme na Tour a vyhrať aj tam. To je celé. Ale bude to veľmi ťažká práca. Pôjdeme krok za krokom a budeme dúfať, že sa to podarí,“ uviedol Pogačar.

Zásadné pre neho je, že v doterajšom priebehu sezóny zostal zdravý. „Minulý rok to bolo mentálne aj fyzicky ťažké. Kvôli zraneniu som dosť trpel. Teraz mám pred sebou jasné ciele a chcem ich dosiahnuť,“ dodal slovinský cyklista.

Najlepšie platení cyklisti súčasnosti Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan mal pred rokmi väčší plat ako...
debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Tadej Pogačar